SSS del 3

Välkomna till den tredje delen av Stefans självförsvarsskola som ska handla om tillhyggen. Här hittar du del 1 och del 2 om du inte läst dem redan.

Vad är ett tillhygge?

Ett tillhygge är något man kan använda att slå med istället för att använda sin egen kropp. Jag använder denna term istället för ”vapen” för att tydliggöra att jag inte pratar om skjutvapen. Tillhyggen kan användas både mot dig eller av dig. Du kan råka bära med dig något som kan fungera som tillhygge, eller finna det på plats – i värsta fall i en angripares händer. Några exempel är: käpp, paraply, kniv, en kopp hett kaffe, en hoprullad tidning, penna, ficklampa, läderbälte, glasflaska, dricksglas, fjärrkontroll, mobiltelefon, skor, väska/kasse, skyddssprej, nycklar på en kedja m.m.

Att bli angripen med ett tillhygge

Ett stort problem är faktiskt att överhuvudtaget veta om ett angrepp sker med ett tillhygge eller inte. Hann du se vad angriparen hade i handen? Om han hade något i handen? Som tidigare nämnts finns också problemet med de reaktiva åtgärderna, vilket ytterligare försvårar möjligheten att ha ett specifikt försvar mot en viss typ av attack.

Den värsta sortens tillhygge man kan råka ut för är nog utan tvekan en kniv. Det finns inget bra sätt att försvara sig obeväpnat mot en skicklig knivman, så man är i så fall tvungen att falla tillbaka på dåliga sätt, vilket innebär att man sannolikt kommer att bli skuren hur man än gör. Man får alltså helt enkelt slåss ännu mer våldsamt och offensivt än normalt och inte sky några medel för att rädda sitt liv. Den andra filmen i denna artikel visar vad det kan vara fråga om. Uppgiften blir betydligt lättare om man själv har ett lämpligt tillhygge tillhands.

Lämpliga tillhyggen

Här är en lista på de krav jag ställer på ett tillhygge. Ta ställning till dem och fundera på om de också känns relevanta för dig:

*Lagligt enligt knivlagen: Detta innebär i praktiken att vi begränsar oss till vardagsföremål som har andra användningsområden än enbart som tillhyggen. Detta gäller inte saker som råkar finnas på plats, utan eventuella föremål du bär med dig. Se denna artikel för detaljer.
*Lämpligt för nödvärnsbruk: Livsfarliga vapen såsom skjutvapen och knivar är i vilket fall som helst olämpliga ur nödvärnsrättslig synpunkt, pga konsekvenserna av att använda dem. Se denna artikel för detaljer.
*Mer effektivt än obeväpnat: Föremålet måste ge en så stor fördel att använda, att det i varje fall är bättre än att slåss tomhänt, ur ren effektivitetssynpunkt. Helst bör det också vara så effektivt att man inte är tvungen att enbart använda tekniker mot känsliga områden (som tinning och strupe), då detta kan ge olyckliga följder.
*Praktiskt att bära med sig: Föremålet ska vara portabelt och lättillgängligt under hela året – i shorts och t-shirt, och med stora vinterjackan när handskarna är på. Det måste också vara diskret för att inte väcka oro eller uppseende; om det bärs öppet bör man inte omedelbart inse dess potential som tillhygge.

Det blir inte så mycket kvar om man vill beakta allt detta. Det som då återstår kan enkelt delas in i två grupper – korta föremål respektive långa föremål. Teknikerna är enkla och huvudsakligen desamma oavsett om det korta föremålet råkar vara en rejäl penna eller ficklampa, eller om det långa föremålet är en promenadkäpp eller ett paraply. Givetvis finns andra alternativ såsom lagliga skyddssprayer, flexibla tillhyggen (kedjor, remmar etc.) men de är oftast inte lika tillförlitliga eller lätta att använda som de som beskrivs nedan. I slutändan är det dock upp till var och en att välja tillhyggen som man trivs med.

Tekniker med korta föremål

Korta föremål är särskilt bra på mycket nära avstånd, och ger dig större kraft eftersom de kan koncentrera din styrka till en liten, hård yta. De är också lätta att använda effektivt även i markkamp. Därför är korta tillhyggen särskilt lämpligt i t.ex. ett våldtäktsscenario, för att jämna ut det förmodade styrkeövertaget mellan angripare och angripen. Korta föremål är lätta att bära med sig, men man bör se till att ha dem lättillgängligt och helst redan hålla dem i handen om man misstänker att man kan bli angripen. Här följer tre enkla och effektiva tekniker för korta tillhyggen:

*Hugg: Håll föremålet krampaktigt som en isdubb, eventuellt med tummen över änden för att säkra tillhygget. Slå hammarslag såsom beskrivs i del 2. Målet för spetsiga föremål är främst mjukdelar, medan mer trubbiga och solida tillhyggen kan träffa lite var som helst.
*Stick: Håll föremålet som en fjärrkontroll med tummen hårt pressad parallellt med tillhygget. Stick mot mjukdelar antingen rakt (t.ex. mot solar plexus) eller i en krok. Kan t.ex. användas för att attackera angriparens nacke eller ryggsida i en ”björnkram” eller liknande, stående eller i markkamp, genom att du sticker mot dig själv med angriparen emellan, i tillhyggets väg mot kroppen.
*Nyp: Samma fattning som vid stick, men tummen tillåts ”glappa” så att man kan nypa en angripare med stor kraft mellan tummen och det hårda tillhygget (likt en slags hummerklo). Särskilt användbart när man inte har manöverutrymme att göra regelrätta slag, men ändå måste tillfoga stor smärta. Öron, kinder, läppar, fingrar och könsorgan är särskilt lämpliga mål, gärna kombinerat med ett stick. Prova gärna att nypa dig själv i tummen med en stabil metallpenna för att pröva teknikens verkan.

En lämplig och enkel modifiering av t.ex. en penna eller liknande kort tillhygge är att förse den med en ögla, t.ex. en hårsnodd. Öglan fästs centralt på två punkter, så att lång- och ringfinger kan träs igenom den. Detta gör det möjligt att hålla kvar tillhygget även när handen är öppen eller upptagen med annat, och minskar också risken för att bli av med föremålet i närkamp.

Tekniker med långa föremål

Långa föremål såsom promenadkäppar och rejälare paraplyer ger en räckvidd som gör det mycket lättare att hantera en angripare beväpnad med kniv, eller rent av flera angripare. Det är förstås nödvändigt att se till att det tänkta föremålet är tillräckligt starkt för att klara påfrestningen. Konstruktioner av syntetmaterial (kolfiber, glasfiber) eller metall är därför oftast att föredra. Här följer tre enkla och effektiva tekniker att bemästra.

*Slag uppåt: Tillhygget fattas i ena änden med en hand och rör sig nerifrån och upp med en snärt. Utgångläget är alltså den normala position som man brukar ha en käpp eller ett paraply i, vilket gör slaget snabbt och omärkbart. Målet är undersidan av en angripares hand, handled eller underarm när han sträcker fram den för att göra ett utfall (t.ex. med kniv). Förutom att detta gör mycket ont och i bästa fall gör armen/handen obrukbar för fortsatt kamp, är det mycket troligt att man lyckas avväpna angriparen på detta sätt. Ett alternativt mål är en angripares skrev om han står oskyddat.
*Horisontellt slag: Kan utföras som ”forehand” (oftast mer exakt) eller ”backhand” (oftast starkast), med en eller två händer, och längs angriparens hela yta från knän till huvud. Slår man hårt är detta svårt att blockera, eftersom man då riskerar att istället få den blockerande kroppsdelen satt ur spel. Nyckeln till att slå dessa slag hårt och snabbt är att slå igenom i en cirkulär, flödande rörelse, snarare än med en uppbromsande snärt.
*Stötar: Föremålet fattas med vardera handen nära respektive ände, axelbrett. Handflatorna bör vara vända mot varandra (dvs inte i samma riktning), så att den ena är vänd uppåt och den andra nedåt om tillhygget hålls horisontellt. I denna fattning är tillhygget mycket svårt att avväpna. Stötar kan ske med bägge ändar eller med mittpartiet, fram och tillbaka i sidled (användbart mot flera angripare), eller rakt mot en angripare. Se gärna denna illustration för en närmare beskrivning.

Improviserade tillhyggen

Ett alternativ eller komplement till att bära ett ”dedikerat” tillhygge med sig, är att improvisera tillhyggen efter behov. När man går och handlar blir tygkassen med konserver ett utmärkt tillhygge, när man sitter på tunnelbanan en lördagkväll kan man rulla ihop en ”engångsbatong” av en kvarglömd tidning och på utestället har man en glasflaska till hands.

Mer allmänt handlar det om att använda miljön till sin fördel. Om någon försöker bryta sig in i lägenheten kan dörren användas att slå och klämma med. På ett uteställe kan man välta bord och stolar över en angripare för att köpa sig tid tills vakter dyker upp eller så att man hinner fly. Man lär sig helt enkelt att se tillhyggen i vardagen. Detta kommer naturligt om man odlar det offensiva sinnelag som är så viktigt för att klara sig bra i en nödvärnssituation.

Det var allt för den här gången. I den sista delen ska vi repetera vad som gåtts igenom hittills och titta på exempel där teknikerna kan användas.


About this entry