Färgkoder

Av Filip

Taktik och mental förberedelse utgör den viktigaste delen av ett effektivt självförsvar! Även om du övat in teknik efter teknik åtskilliga gånger och dessa sitter som berget, blir du lätt ett offer om du brister i uppmärksamheten. Ett väl beprövat sätt att öka sin medvetandegrad är att ”sätta färg” på den. Metoden utvecklades av den nu avlidne Jeff Cooper som hade bakgrund i den amerikanska marinkåren och deltog både i andra världskriget samt i det koreanska kriget. Färgkoder finns i olika varianter men i grund och botten innebär de samma sak. Nedan följer ett exempel på hur de kan se ut:

Vit – I detta tillstånd är du omedveten om vad som pågår runt omkring dig. Du känner dig säker fastän du i själva verket kanske inte är det. Det kan bero på att du är trött, oroad över någonting som hänt på jobbet eller helt enkelt bara går och dagdrömmer. Det är lätt att upptäcka människor som befinner sig i detta stadie och du kan räkna med att rånare, våldtäktsmän och andra illasinnade personer är experter på att känna igen denna typ av människor. De vet att du är i det närmaste oförmögen att försvara dig och således ett lätt byte. Undvik att befinna dig i detta stadie. Här är du ett potentiellt offer!

Gul – Nu är du uppmärksam, men fortfarande lugn och avslappnad. Du söker undermedvetet efter hot och du vet vilka människor som befinner sig runt omkring dig samt hur din omgivning ser ut. Om du hör en smäll eller någon som ropar så riktar du blicken dit för att avgöra om det är ett hot eller ej. Detta är det tillstånd som man vanligtvis befinner sig i när man är ute och går. När du exempelvis skall korsa gatan ser du åt sidorna för att se om det kommer bilar farande. Sträva efter att alltid befinna dig i detta tilltånd!

Orange – Här har du upptäckt en eventuell fara. Du kanske befinner dig utanför en krog på kvällen och ser en man som går rakt mot dig med en hotfull blick. Nu måste du förbereda dig både mentalt och fysiskt på att du kan behöva försvara dig. I just detta fallet kan du avgöra om mannen är ett hot genom att flytta dig ett antal meter från hans riktlinje för att se om han byter riktning eller ej. Om han inte gör detta och du avgör att han inte är ett hot så går du ner till det gula stadiet igen. Om han däremot följer efter dig och kanske knyter sina händer måste du gå vidare till nästa steg.

Röd – Nu är det fight eller flight som gäller! Att du befinner dig här innebär att du inte kunnat, eller lyckats, undvika hotet i ett tidigare stadie och nu är tvungen att försvara dig fysiskt genom att slåss eller på ett kontrollerat sätt fly. Att gå från det orange stadiet till det röda skall ske explosivt, som när man trycker på en strömbrytare. När du väl gått in i detta tillstånd  skall du inte lämna det förrän hotet har försvunnit och du kan känna dig säker!

Målet med färgkoderna är att du skall kunna ”flyta” mellan stadierna beroende på situationen och således förbättra ditt självförsvar. Exempel:

En kvinna bär på en stor matkasse och är på väg till parkeringen. Hon befinner sig i det gula stadiet. När hon närmar sig ser hon en suspekt man nära hennes bil. Nu går hon mentalt över till det orange stadiet och gör upp en handlingsplan. När hon kommer närmare bilen försöker mannen ta tag i hennes arm. Snabbt som blixten slår hon om till rött och gör verklighet av sin handlingsplan som hon skapade i det orange stadiet. Lösningen är att kasta matkassen i ansiktet på mannen och därefter springa tillbaka in i affären.

Genom att ha kontroll över sitt medvetande får man samtidigt mer kontroll över sin kropp. Om en stressfull situation uppstår kan man till exempel hålla en lägre puls om man varit medveten om att situationen kunde uppstå. Är man införstådd med färgkoderna kan det räcka med att tänka ”orange” i en viss situation för att få din hjärna att koppla hur du skall bete dig. Det går snabbt, är enkelt och kräver inte mycket energi att använda sig av dessa principer. Så mitt råd till Dig är:

Sätt lite färg på tillvaron!

Annonser

About this entry