Filmade överfall

Av: Stefan 

Medias bevakning av våldsbrott är minst sagt otillfredsställande. I de flesta fall ges inga detaljer alls, utan artikelns enda syfte tycks vara att meddela att ännu en kvinna blivit våldtagen, ännu en medelålders man blivit knivskuren till döds, ännu en äldre dam har blivit rånad i hemmet och så vidare. Behållningen blir en känsla av hopplöshet snarare än handlingskraft. Eventuella detaljer fokuserar på hur hemskt och förfärligt allt detta är, men ytterst sällan på hur man kan förhindra att något liknande händer igen. De gånger vi får ta del av pressens tips och idéer kring självförsvar är de väldigt summariska och av tvivelaktigt praktiskt värde.

Det är alltså svårt för en människa att bilda sig en tydlig bild av hur ett överfall kan gå till i praktiken, om hon inte själv varit med om ett. Detta kan dock Internet råda bot på. I den här artikeln ska vi titta närmare på tre videoklipp från verkliga överfall – i samtliga fall misshandel. Klippen är visserligen inte från Sverige, men detta skulle precis lika gärna kunnat hända i en svensk stadsmiljö. I den första filmen blir två säkerhetsvakter angripna av en man med kniv.

Man har lite större förståelse för att säkerhetsvakter inte är hur vänliga och tillmötesgående som helst när man har sett det där. För att kunna undvika att bli knivhuggen i den situationen måste man nämligen förutsätta att den eskalerande argumentationen kommer att leda till våld förr eller senare, förutsätta att höger hand hålls stilla vid byxlinningen för att han döljer en kniv där, förutsätta att han inte lämnar platsen för att han vill hämnas för att han blev utslängd etc. I 9 fall av 10 kommer detta att visa sig vara ett felaktigt antagande, och man kommer kanske att uppfattas som lite otrevlig på grund av hur man agerar, men i det tionde fallet räddar det liv. Dörrvakten till vänster avled av skadorna – ett enda knivhugg i vänster sida.

Titta på filmen en gång till och iaktta noga vad varje person gör. Sitter första hugget före eller efter att vakterna inser att de är angripna? Hur hade attacken kunnat avvärjas? Vad gör den andre kroggästen när dramat utspelar sig framför honom? Vilka är det som springer efter knivmannen – är det inte vakten som just blivit knivhuggen?! Filmen säger en hel del om hur människor reagerar i plötsliga, stressade situationer. I nästa film blir en säkerhetsvakt också angripen av en knivman, men under helt andra omständigheter.

Denna film är häpnadsväckande på många sätt. Först och främst är vakten och knivmannen ganska duktiga på att slåss. Knivmannen håller vapnet ifrån den angripne för att behålla kontrollen över det, men vakten lyckas ändå styra attackerna bort från vitala delar genom att använda armar, ben, dörren etc. Den obeväpnade vakten överlever mirakulöst ett knivöverfall som varar längre än en minut!

Filmen ger också ny innebörd till begreppet ”den mängd våld som nöden kräver”. Här ser vi tre män som formligen vräker ur sig så mycket våld de bara orkar mot en ensam knivman och det räcker inte. Förutom närkampen med vakten hinner angriparen få en karmstol i huvet, några slag över ryggen med ett moppskaft i metall, slag över bakhuvet med en rustik, hög pall som därefter kastas på honom och inte mindre än 20 slag rakt i ansiktet med nämnda moppskaft. Moppskaftet ser ut som ett valthorn innan butiksinnehavaren är färdig med honom, och ändå lyckas han fly ut genom dörren! Vid det laget är han dock tillräckligt mörbultad för att ett par poliser ska kunna gripa honom.

När någon verkligen är genuint intresserad av att skada dig är det den sortens ultravåld som krävs för att få stopp på angreppet. Det är värt att minnas att det våld som nöden kräver ibland vida överstiger det du kan prestera. Då får man klara sig så gott man kan med det man har, och satsa allt på att skada så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. I nästa film får vi se en man som förstått vad det handlar om.

Vilken utmärkt respons! Attacken kommer helt oväntat och det dröjer ändå inte mer än en halv sekund innan den angripne går till motangrepp och helt tar över initiativet. Han lägger inte mer tid på en angripare än vad som är nödvändigt utan går direkt till attack på nästa.  Ska man anmärka på något så är det att angriparna ändå kan resa sig upp efteråt, borsta av dammet och gå till nytt angrepp om det skulle behaga dem. Troligen lär de åka på stryk då också, men varför ta risken? Ring Polisen och håll kvar dem på platsen med de medel som krävs.

Filmerna visar tydligt att angrepp kommer oväntat, plötsligt och brutalt. För att hantera dem måste man vara beredd på dem och reagera minst lika plötsligt och brutalt tillbaka. Skriv gärna en kommentar om du har personliga erfarenheter av våldsbrott. Andra kan ha stor nytta av vad du vet.

Annonser

About this entry