En introduktion till självförsvar

Självförsvar är samlingsnamnet för en rad åtgärder som du själv vidtar (och har rätt att vidta) för att skydda dig, dina medmänniskor och din egendom från brottsliga angrepp. Ibland är det fråga om rena handgripligheter såsom kamp eller flykt. I ett större perspektiv kan det också röra sig om förebyggande åtgärder, t.ex. att ha en viss uppmärksamhet när man rör sig utomhus, eller att välja bort en särskilt våldsdrabbad miljö såsom ett visst uteställe. Som bredast är självförsvar sådana säkerhetsåtgärder som riktar in sig på brott mot din egen eller andras person.

I media nämns ofta kampsport och självförsvar i samma andetag, vilket är olyckligt. Självförsvar är så mycket mer än ren närkamp, och kampsport är så mycket mer än rent självförsvar. Man kan inte träna självförsvar, annat än om man skulle ha oturen att hamna i sådana situationer ofta, men man kan simulera självförsvarssituationer inom ramen för en kampart. På detta sätt blir situationen mindre främmande i ett skarpt läge, och chansen att man kan hantera den med framgång ökar. Givetvis har simuleringen bättre effekt ju närmare den ligger den äkta varan, även om vissa ramar självklart är nödvändiga av säkerhetsskäl.

Hur kommer det sig då att det kan vara svårt att hantera självförsvarssituationer? Bland annat beror det på att vi, till skillnad från djuren, inte får någon vardaglig träning i kamp och våld. P.g.a. sociala och biologiska faktorer kan människan till och med sägas ha en motvilja till våld under normala omständigheter. De flesta av oss har dagligen inte mycket större användning av våld än vad som krävs för att öppna en syltburk. Det är inte avsaknaden av teknisk kampskicklighet som gör situationen svårhanterlig, utan vår ovana av och handfallenhet inför den. Vi tvingas fatta beslut som vi har lite erfarenhet av att fatta under extrem tidspress, och med allvarliga konsekvenser om vi fattar fel beslut. Såna upplevelser är knappast vardagsmat för den moderna människan.

Tack och lov är det möjligt att öka sina chanser att framgångsrikt hantera dessa situationer, utan att vare sig bli gladiator på heltid eller särskilt djurisk. Det är ett kunskapsarbete som börjar med en realistisk syn på dig själv och omvärlden. En viktig förutsättning är en grundläggande förståelse för vilka risker du möter och din förmåga att hantera dem. Man har så att säga inte råd att vara naiv åt något håll om man vill nå framgång på detta område. Vi önskar dig ett entusiastiskt lycka till!

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Om

Välkommen till BEREDD!


%d bloggare gillar detta: