Praktisk utrustning

Av: Stefan

Att hantera våldsbrott framgångsrikt blir så mycket enklare om man använder praktisk utrustning. Andra artiklar på BEREDD diskuterar bl.a. tillhyggen och attrapper, men i denna artikel ska vi ta ett holistiskt grepp på all utrustning som kan vara bra att ha om man drabbas.

Våldsbrott kommer i många former – ett rån och en terroristattack ställer t.ex. helt olika krav på utrustning. Det gäller alltså att tänka efter vad man primärt förbereder sig för. Var och hur man drabbas av våldet ställer också upp vissa ramar. Ett misshandelsscenario ställer kanske krav på att man kan stoppa blödning ute på gatan, medan efterdyningarna av ett terrordåd kanske fordrar att man har vattenreningstabletter hemma.

Utrustning till fots

Till fots är vi främst intresserade av att förebygga misshandel, rån och våldtäkt. All utrustning i detta syfte bör vara så diskret som möjligt, så att man inte väcker uppseende. Eftersom vi rör oss i en stad till fots, har vi begränsat med utrymme och förutsätter i allmänhet stadens bekvämligheter. Vi behöver:

Skydd och tillhyggen: I stort sett allt som kan användas som ett skydd kan också användas som ett tillhygge, och tvärt om. Några exempel är stålhättade skor, knivsäkra handskar (slå med öppen hand), käppliknande föremål (paraplyer, promenadkäppar, gåstavar, golfklubbor), ficklampor (blända – slå – spring), skyddssprayer osv. Välj ett eller flera föremål som du kan tänka att bära med dig dagligen, och träna dig i att se både den defensiva och offensiva potentialen i föremålen.

Första hjälpen: För att rädda liv behövs minst 2 förband (försvarets eller Cederroths blodstoppare), andningsmask, skyddshandskar och bra utbildning. Svalg- och nästuber samt avsnörande förband är bra om man fått utbildning i dem – aldrig annars. Druvsocker eller sirap (att smörja på tandköttet) kan också rädda en diabetiker och kräver inte recept eller utbildning. Av ren bekvämlighet kan det förstås vara bra med plåster, sårtvätt, smärtstillande medel osv, men det är sällan livsviktigt i en stadsmiljö där hem, apotek, sjukhus och ambulans sällan är långt borta.

Verktyg: Plånbok, mobil och nycklar är den moderna människans treenighet, och de löser också de flesta problem – köpa alla sorters varor och tjänster, kommunicera, och tillträde till säkra lokaler. Därför är de också föremål för rån och stöld, varför man bör överväga att ha med sig attrapper. Vissa mobiler har en ganska kraftig ficklampa inbyggd, men om din inte har det bör du ta med en separat. Strömavbrott, attentat i tunnelbanan, hissar som stannar, dåligt upplysta parkvägar – det finns många situationer som blir lättare att hantera om man har egen belysning. Ett annat tips är små, smidiga multiverktyg (t.ex. victorinox) som kan lösa många vardagsbekymmer.

Övrigt: Givetvis finns det en mängd andra föremål som kan vara praktiska att ha med. Näsdukar, vattenflaska, nödproviant, halstabletter, kompass, underhållning av olika slag etc. Detta är dock så individuellt att det är svårt att ge några generella rekommendationer. Man bör istället fråga sig vad man oftast upplever sig sakna, och undersöka om man kan ta med det. Här bör man också nämna något om förvaring av det ovanstående. Det finns otroligt många lösningar och kombinationsmöjligheter. Vissa saker behöver förvaras dolt, andra lättillgängligt och vissa både lättillgängligt och dolt. Använd fantasin och experimentera med olika lösningar som passar både klimatet och din vardag.

I bilen

Här gäller egentligen samma upplägg som för fotgängaren, förutom att man har mer plats och därför kan kosta på sig mer omfattande utrustning. Bemannade bilar är ännu inte utsatta för brott (t.ex. rån) i Sverige, på samma sätt som i andra delar av världen, varför skydd och tillhyggen inte är lika aktuellt här. Däremot kliver ju förare och passagerare ur bilen förr eller senare, och då gäller det ovanstående. Parkeringsplatser är typiska exempel på våldsbrottsplatser. Tänk på att din bil normalt gäller som ”allmän plats” under knivlagen (om den är parkerad på allmän plats), så samma regler gäller för dig som för en fotgängare.

Första hjälpen-utrustningen kan gärna kompletteras för att bättre kunna hantera trafikolyckor och överlevnad i vildmarken. Även i civiliserade Sverige är det möjligt att få motorstopp i ett obebyggt område där mobilen inte har täckning. Blir man skadad i det läget är man inte så stursk längre. Verktygen kompletteras lämpligen med traditionell utrustning för vildmarksöverlevnad, och givetvis reservdäck och -tank, domkraft m.m. som var bil bör innehålla. En liten yxa är ett utmärkt redskap för att hugga ved, bygga en lägerplats eller slå ihjäl trafikskadade djur.

I hemmet

Ditt hem är din borg. Ditt hem är inte en allmän plats, vilket innebär att du får ha precis alla tillhyggen tillhands som dig behagar. Betänk dock att nödvärnslagen gäller även i ditt hem, och att den mängd våld du använder för att försvara dig inte får vara uppenbart oförsvarlig. Du kan även öka säkerheten markant genom att inte bo på bottenvåningen och installera en säkerhetsdörr. Larmsystem, säkerhetskedjor, -grindar och grannsamverkan är viktiga hjälpmedel för att förebygga inbrott.

Förr i världen fanns det ett avsnitt längst bak i telefonkatalogen med titeln ”Om kriget kommer”. Egentligen handlade informationen om civil beredskap rent allmänt. En militär invasion av Sverige är väl knappast det mest akuta hotet mot vår säkerhet i dagsläget, men trots det finns det människor som kan och vill skada vårt samhälles infrastruktur. Kriser kan också orsakas av naturkatastrofer, tekniska fel och den mänskliga faktorn. Här handlar det om självförsvar i makroskala, och samma principer för mental förberedelse och praktisk träning gäller, precis som i mikroskala. Läs gärna mer om hur du kan förbättra din krisberedskap.

Annonser

About this entry