Våld i hemmet

Av Maria 

Det farligaste stället för en kvinna att vistas i är inom hemmets fyra väggar, och det jag åsyftar är kvinnomisshandel. Enligt Amnesty är mäns våld mot kvinnor vår tids största människorättsskandal. Minst en tredjedel av alla kvinnor på jorden utsätts för grovt våld under sin levnad.

I Sverige dröjde det till 1982 innan kvinnomisshandel föll under allmänt åtal. Innan sågs det som en privatsak.

Det finns en rad fördomar då det gäller kvinnomisshandel. Att det bara skulle vara en ”viss” typ av kvinnor som dras till våldsamma män och att det skulle vara mer förkommande i lägre samhällsklasser. Det är helt fel. Kvinnomisshandel kan drabba alla och förekommer i alla socialgrupper.

Går det egentligen att skydda sig mot detta? Kan man överhuvudtaget vara beredd på att mannen man älskar kan visa sig vara en tyrann?

Ärligt talat. Både ja och nej.

Kvinnojourer och forskare har dock märkt att de allra flesta kvinnomisshandlare följer mer eller mindre gemensamma kriterier och lär man sig tyda dessa tecken tidigt i relationen är chansen stor att man kan undkomma år av rädsla och förtryck.

Varningstecken att vara observant på:

– Mannen uttrycker en negativ attityd mot andra kvinnor. Exempelvis kan vara att han tycker kvinnor som klär sig i utmanande kläder är slampor, att kvinnor ska lyda och veta sin plats och så vidare.
– Han är elak mot djur och gillar inte barn.
– Dåligt ölsinne. Hamnar ofta i bråk.
– Han är allmänt aggressiv och slår sönder saker.
– Mannen är svartsjuk och vill kontrollera dig mer och mer. Exempelvis veta allt om dina tidigare relationer. Du måste redovisa vem du talar med på mobilen. Du får inte småprata eller dansa med någon annan man. Du måste alltid ha på din mobil så att han kan ringa och kontrollera var du är.
– Du får inte träffa dina gamla killkompisar.
– Du får inte klä dig hur du vill.

Det brukar ofta dröja ett tag innan första slaget kommer, för att sedan fortsätta och trappas upp.

Man brukar tala om ett begrepp som kallas ”Normalisering”

Det handlar om att kvinnan under en lång tid stegvis fått sin självkänsla nedbruten. Hon är/blir övertygad om att hennes mans vrede gentemot henne är befogad. Att hon är ful, hemsk, inte kan laga mat på rätt sätt, att hon klär sig som ett luder, att hon är otrogen och så vidare. Kvinnan kan i detta stadium börja dela sin mans syn på henne själv. Att hon helt enkelt förtjänar stryk. Att det är hennes fel att han slår.

När man talar om misshandelsförhållanden är det alltså viktigt att ha klart för sig att det är en process som pågått under lång tid. Många vittnar om att de utåt sätt var det lyckliga och framgångsrika paret med barn och ett ordnat liv. När så första slaget kommer så är det i praktiken inte alltid det lättaste att lämna sitt hem, sitt jobb, ställas inför vårdnadstvister beträffande barnen, bryta upp med den gemensamma umgängeskretsen och allt där till. Att förneka för sig själv att det var en engångsföreteelse är lätt hänt. Men det är ytterst sällan att det första slaget blir det sista. Tvärtom. Våldet blir en del av relationen som fyller kvinnan med skam, självförakt och en enorm rädsla.

I tidningarnas notiser läser vi ofta om familjetragedier som slutat med att kvinnan blivit mördad av sin man eller ex-man. I sitt sätt att kontrollera kvinnan brukar mannen ofta hota henne genom att svära på att om hon lämnar honom så ska han mörda henne. Dessa hot är ofta allvarligt menade.

I inledningen ställde jag frågan. Går det att skydda sig mot misshandelsförhållanden? Går det att vara beredd?

En viktig skillnad mellan att bli utsatt för misshandel i hemmet kontra det som sker som engångsföreteelser ute på gatan är att kvinnomisshandel tenderar att ha en lång tidsmässig startsträcka innan det fysiska våldet blir ett faktum.

Så spring INNAN första slaget.

När du träffat en ny partner där ni båda är lika förälskade så lägg ut lite olika krokar för att testa hans reaktioner. Fråga honom om han tror du skulle passa lika bra i en kortkort kjol som den snygga tjejen som passerar er på trottoaren har. Be dina killkompisar ringa när du och din nyfunna kärlek är tillsammans. Säg att du tränar självförsvar och att du tycker det är viktigt att tjäna egna pengar. Berätta om hur självständig du är och så vidare.

Lita på din magkänsla. Känns det inte rätt så är det oftast inte det heller. Gör slut så for som möjligt.

Skulle du ändå hamna i ett misshandelförhållande så kontakta kvinnojourer, anförtro dig åt vänner du kan lita på, för dagbok där du skriver när, hur och var han slog dig och fotografera skador om det går och polisanmäl.

Källor och länkar:

http://www2.amnesty.se/svaw.nsf

http://www.kvinnojour.com/kunskaps/1055263703/1052519808//

http://www.kvinnojour.com/kunskaps/1055460979/kunskaps//

http://web4health.info/sv/answers/life-family-violence.htm

http://www.kvinnofrid.se/

http://sociologi.cjb.net/kvinnomisshandel/he-avhandling.pdf

http://www.terrafem.org/

http://www.roks.se/Jourer/praktiska_rad.htm

Annonser

About this entry