Tänk efter före

Av Filip

Hur skulle du bete dig om du skulle råna en person på dennes mobil och plånbok? Fundera fritt kring alla aspekter; miljö, tidpunkt, tillhyggen, konversation mm. Tänk efter en stund och fortsätt sedan läsa.

Du har nu för en stund satt dig in i en rånares sätt att tänka. Vissa rånare, våldtäktsmän eller misshandlare planerar lång tid i förväg hur de skall genomföra sitt brott, medan andra är mer impulsiva och kanske endast en minut före brottet tänker igenom hur de skall utföra det. Vad som är gemensamt är dock att de har en plan! En plan där de tar hänsyn till bland annat de aspekter som du just hade i åtanke.

Hur såg ditt scenario ut? Gick offret omkring med sina kompisar i ett köpcentrum mitt på dagen, eller gick denne själv i en folktom park på kvällen? Var det en man med stadig blick och mycket muskler eller en kvinna som stirrade ner i marken medan hon gick? Stod du tio meter bort och ropade högljutt ”hit med pengarna” eller smög du försiktigt upp bakom personen och hotade denne med kniv? Gjorde du det lätt eller svårt för dig? Eftersom du ville lyckas med rånet antar jag att omständigheterna var relativt gynnsamma.

Du har nu säkert förstått min poäng; att omständigheterna har en enorm betydelse! Även detaljer som ofta kan verka betydelselösa kan vara direkt avgörande för om du blir sedd som ett offer eller inte och således även avgörande för om du kommer att bli angripen eller ej. Det kan handla om att lyssna på mp3, ha händerna i fickorna, ha ett halsband på sig, prata i telefon eller att gå med kryckor.

Oavsett om angriparen är ute efter att råna, våldta eller misshandla dig så försöker han göra allt så enkelt som möjligt för sig. Detta innebär att om man framstår som ett svårt byte så kan man undgå många hotfulla situationer redan innan de uppstår.

Nedan följer ett antal tips som gör att du undviker att framstå som ett lätt byte. Dessa punkter är självklart som viktigast kvällstid och när du inte har sällskap med dig men ta helst för vana att alltid tänka på dem. Särskilt eftersom de inte kräver mycket energi utan endast lite sunt förnuft.

  • Undvik folktomma platser – brott kan genomföras utan vittnen och ingen kan hjälpa dig
  • Håll dig till väl belysta områden – våldsmannen får svårare att överrumpla dig och människor runt omkring lägger märke till vad som händer
  • Dagdröm inte, var uppmärksam på din omgivning – även den mest uppenbara våldsman kan annars konfrontera dig utan att du tar någon notis om honom förrän han är alldeles inpå dig
  • Titta runt omkring dig med jämna mellanrum – du kan lättare upptäcka eventuell fara i tid och vidta lämpliga åtgärder
  • Använd inte mp3-spelare eller mobiltelefon – du blir då ouppmärksam och lätt överraskad av en angripare
  • Ha ett bestämt kroppsspråk – självsäkerhet utstrålas och du framstår som ett svårare byte
  • Ha inte händerna i fickorna – det tar onödigt lång tid att få upp dem om du behöver använda dem vid ett angrepp
  • Undvik att visa upp smycken, klockor, plånbok, mobil – angriparen ser att du är värd att råna
  • Lita på din intuition – säger din hjärna åt dig att någonting är fel så stämmer oftast detta

Tänk efter före!

Annonser

About this entry