Jigo Ryu – på besök i dojon

Av Maria

På Åsögatan på Söder, ett stenkast bakom skatteskrapan, ligger Stockholms Citys Ju-jutsuklubb. Här tränas det ett självförsvarssystem som heter Jigo Ryu Self Defense System, en stil utvecklad av Carlos Romero. Tanken är att teknikerna ska vara enkla, kraftfulla och effektiva och fungera i de mest stressad situationer. AgnetaJag åkte till deras dojo för att kolla på ett pass, inbjuden av Agneta Axelsson. Hon har själv tränat ju-jutsu i många år och Jigo Ryu ett par terminer. Färgen på hennes bälte är brunt.

Det första som slår mig är den glada stämningen. Gruppen innan tränar sig inför nalkandes gradering och de kör försvar mot strypningar och huvudlås. Agneta kör i den Avancerade gruppen och passet börjar med uppvärmning.

Bland annat ”räkar” man sig (en form av ålning som syftar till att flytta höften till ett mer gynnsamt läge vid mark-fight) tvärs igenom lokalen. Stående handfight och försvar mot spark då man hamnat på marken görs också. Huvudträningen kör igång med kasttekniker mot huvudlås och björnkramar. Dessa tekniker är för mig helt nya men för dem som tränat ju-jutsu innan känns de garanterat igen. Sparring i rörelse med egna kombinationer körs också. Både slag och sparkar.

Slutet av passet går ut på en sak- att ge järnet. Stora mittsar används där man driver mittshållaren mot motsatt vägg genom knän, sparkar och slag. Efter detta blir det dags att växelvis dunka på varandras mittsar med hårda rundsparkar, och la grande finale är en övning som går ut på att ”klara av” att ta emot raka slag i mellangärdet genom att spänna magmusklerna. Klubbens verksamhet bygger på tre hörnstenar: respekt, ödmjukhet och fighting spirit.

Blå pistolerVidare kan nämnas att man ofta tränar försvar mot diverse olika tillhyggen som kniv, batong, pistol och så vidare. Scenarioträning förekommer också.

Det går alldeles utomordentligt att komma från traditionell ju-jutsu och börja träna här. Du behåller din grad och fortsätter att gradera dig inom Jigo Ryu S.D.S. Givetvis går det lika bra att börja träna här utan tidigare erfarenhet av kampsport och/eller självförsvar också. Alla är välkomna.

Sammanfattningsvis: En bra klubb med god stämning och ett genomtänkt system.

Annonser

About this entry