”Så skyddar du dig bäst”

Skriven av Fredrik, 2006-10-17

Rubriken är citerad från Aftonbladets artikel i serien om våld mot kvinnor. Idag (2006-10-17) lyfter de fram en artikel om hur man skyddar sig bäst. Artikeln finns här >>

Generellt en mycket bra artikel med många bra tankar. Det är dock några saker jag motsätter mig i den. Kommenterar punkt för punkt.

1) Ha en beredskap
Riktigt bra. Man ska alltid ha ett visst mått av vaksamhet mot sin omgivning.
och kommentaren där är också bra, citerar: ”Tänk ”om detta händer gör jag så här” istället för ”hjälp, nu kan detta hända”. slut citat.
Det är precis så man ska tänka så att man alltid är förberedd.

2) Var inget offer
Det här är också viktigt. Busen utser sitt offer till stor del baserat på kroppspråk, ser ”offret” enkelt ut så väljer han henne framför andra som ser mer självsäkra ut. Genom att ha vissa svar på punkt 1, så kommer delar av det här gratis. Man utstrålar en viss handlingskraft.

3) Gör motstånd
Vid flera tillfällen har tjejer som drabbats av våldtäktsförsök klarat sig undan fortsatta hemskheter ”redan” där genom att göra motstånd.

4) Skrik
Att påkalla uppmärksamhet från omgivningen är viktigt. Personer i omgivningen kan höra en och tillkalla hjälp, alternativt se vad som händer och det skrämmer även förövaren. Precis som det står i artikeln är det också viktigt att försöka andas så normalt man kan i en sådan här situation och att skrika leder ut en massa luft och man tvingar kroppen att andas in.. Annars är det väldigt lätt att hålla andan genom att man är fullt upptagen, koncentrerad på andra saker och kroppen börjar fungera sämre med mindre syretillförsel. Det är också bra att man innan situationen uppstår har tänkt igenom att om det skulle hända så ska jag skrika, eftersom man är inlärd sedan man var liten att man ska inte skrika när man är på offentlig plats.
5) Tala tydligt och bestämt.
I en numrerad punktlista så stämmer inte den här in i ordningen här. Det här är en punkt som skulle passa bra in före punkt 3 – Gör motstånd. I de flesta situationer så har förövaren redan bestämt sig för vad denne vill göra och då är det inte någon större vits att försöka att prata denne till rätta. Punkt 4 och 5 motsäger dessutom varandra, man kan inte varva höga skrik med att tala tydligt och bestämt till förövaren eftersom att förövaren inte kommer lyssna på vad du har att säga så fort du har börjat skrika och framförallt är det svårt att skrika samtidigt som man ska tala tydligt och bestämt.

6) Använd andra
Den här punkten behöver inte finnas med i den här listningen. Att be någon om hjälp just när en sådan här situation inträffar funkar inte riktigt utan då är det skrik, punkt 4 som fungerar. Man skriker för att påkalla uppmärksamhet från andra. En viktig sak de tar upp som inte hör hemma i en självförsvarsbeskrivning utan snarare i en etisk diskussion är att man ska ta reda på varför någon skriker och då påkalla hjälp om situationen så kräver.

7) Använd självförsvar
Till slut kommer man till den punkten där det faktiskt går för långt och att slåss är enda utvägen. Som diskuterats på flera ställen i min blogg tidigare så kan det vara svårt att vara våldsam mot en annan människa (Se mitt inlägg:”Tips om självförsvar ger mig obehag”) och att då använda så mycket våld som den här artikeln visar upp är ännu svårare, man kommer att åsamka stor skada om man utför självförsvaret såsom artikeln visar det. Exempelvis kan man slå med öppna händer med mycket kraft mot huvudet/ansiktet upprepade gånger. Ger också önskad effekt utan nämnvärd skada på motståndaren.

8 ) Spring iväg
När man får möjligheten ska man se till att ta sig därifrån. Även om förövaren är satt ur spel efter ett lyckat försvar så kan mycket väl flera av dennes kumpaner finnas i närheten och de vill man inte fastna hos.

9) Var på rätt plats
Se till att undvika mörka områden och ställen med mindre personer i omgivningen.

10) Välj rätt personer
De flesta former av sinnesförstärkande droger (uppåttjack) hjälper faktiskt till i självförsvar eftersom busen får ökade intryck även av smärta . Däremot sinnesdämpande droger hjälper endast våld mot grovmotoriska kroppsdelar..
Det stämmer dock att det är bra att undvika påverkade personer i allmänhet eftersom de fortfarande lätt agerar oförutsägbart.

———-
Sedan över till bilderna och teknikerna:

Ögonen
Det stämmer att ögonen är oskyddade från muskler m.m. Men att försöka greppa ögonen med fingrarna verkar varken vara humant eller vara en trevlig tanke. Eftersom ögonen är relativt utsatta trots allt så har kroppen en inbyggd skyddsmekanisk och förövaren kommer skydda sina ögon till varje pris. Skulle man trots det lyckas få med tekniken så skulle det leda till svåra skador på ögonen. Återigen så fungerar slag med öppna händer mot huvudet precis lika bra.

Knäskålarna
Knäskålarna är en relativt känslig del, men det krävs ändå relativt mycket våld för att man ska lyckas åsamka tillräckligt med skada för att personen inte ska kunna stödja sig på benet. Tekniken som den visas på bilden innebär att man lyfter först upp knäet och sedan försöker bresida till knäet inifrån. En mycket svår balansövning och omöjlig att få tillräckligt kraftfull. För att få en tillräckligt kraftfull spark så ska man istället sparka med vristen mot utsidan av knät, tänk fotbolls spark med sträckt vrist och tänk på att sparka igenom som om man vill träffa något på andra sidan.

Skrevet
För både tjejer och killar är det här en mycket omtålig del av kroppen och ett riktigt bra område att rikta in sig på i självförsvar för att kunna ta sig loss. Dock motsätter jag mig den här tekniken så som den visas på bilden. Någon av tidningarna minns inte vilken har redan haft den här tekniken publicerad och där finns även bildtexten med ”greppa tag i livet om mannen och ryck honom mot dig samtidigt som du knäar våldsamt”. Hur reagerar en person som blir knäad i skrevet? Jo, denne böjer sig framåt, åtminstone huvudet kraftfullt för att skydda sig själv för nästa smäll. Om man då har dragit personen intill sig så står man mycket nära denne. Tjejer är generellt sett kortare än killar, d.v.s. de har ansiktet eller huvudet strax under mannens. Det innebär att den här tekniken leder till att tjejen kommer få ansiktsskador, kanske bruten näsa, alternativt en ruggigt dyr tandläkarräkning om ca 20’000 kr / tand för utslagna tänder när mannens huvud kommer framåtfarande i reaktionen. Jag menar inte att det är fel att knäa i en sådan här situation, men det går inte att utföra om man står rakt framför just med tanke på reaktionen. Ska man använda knät i försvaret här så ska man se till att greppa på utsidan av en arm, försöka nå runt mot ryggen och dra förövaren mot en och använda knät så att man står mer eller mindre på sidan om. Bästa alternativet är att försöka sparka rakt upp, fungerar minst lika bra och kan utföras på större avstånd.

Så rätt utnyttjad är punkten på kroppen mycket bra, men man måste också se följderna, hur reagerar personen jag utför tekniken på.

Struphuvudet
Bildtexten lyder: ” Slå med knytnäve eller armbåge mot struphuvudet. Det gör ont och påverkar andningen. ”

Det här är den tekniken jag motsätter mig mest av de uppräknade. Personligen tycker jag den är alldeles för inhuman  för att användas. Skulle slaget träffa så som tanken är här så skulle det vålla mycket stor skada på angriparen. Sedan, precis som med ögonen, så är lufttillförsel livsviktigt för människan och man gör vad som helst för att skydda halsen. Vi handgemäng innebär det att hakan dras in instinktivt av kroppen för att skydda halsen och blir svåråtkomlig för en sådan här teknik. Återigen upprepade hårda slag med handflata mot ansikte/huvud, alternativt skrev är bättre än den här tekniken.

Annonser

About this entry