Paraply – ett skydd mot elementen

Av: Stefan 

Tillhyggen som kan hjälpa oss att hantera en nödvärnssituation bör sökas bland sådana vardagliga föremål som vi ändå har för vana att bära med oss. Det är inte enbart en fråga om laglighet, utan också om lämplighet och inte minst tillgänglighet. De vardagliga föremålen finns alltid tillhands och väcker inte uppseende eller oro.

Ett av de bästa alternativen man kan tänka sig är ett paraply. Ett paraply kan alltid bäras som skydd mot eventuell nederbörd eller sol, för man vet ju aldrig när det börjar regna. Förr var det inte ovanligt att även fullt friska människor bar promenadkäppar till vardags, men i dagens Sverige framstår paraplyet som kanske det enda diskreta och självklara alternativet i alla situationer och för alla personer.

Käppar och paraplyer är kanske det bästa vapnet för att försvara sig mot en knivbeväpnad angripare. Till skillnad från ett skjutvapen håller man redan vapnet i handen i samma ögonblick som angreppet uppmärksammas, och man kan reagera omedelbart och instinktivt. Genom att bära och hantera paraplyet på lämpligt sätt kan man också försvåra att en potentiell angripare kommer i en farlig position inför ett angrepp. Det kan röra sig om nån som kommer fram med ena handen i byxfickan (där en kniv kan döljas) och frågar vad klockan är.

Ett förstklassigt paraply för ändamålet säljs under benämningen ”Unbreakable Umbrella”, men vilket stadigt och lagom långt paraply som helst går bra. Ett vanligt paraply lär dock bara hålla för att användas vid ett tillfälle. Att stöta är ofta mer effektivt att än att slå, och detta gäller i synnerhet klenare paraplyer som skulle kunna gå av vid ett hårt slag.

Här finns några illustrationer av högeffektiva, offensiva paraplytekniker signerade W.E. Fairbarn. Den mannen är kanske moderna tiders främsta närkampsinstruktör, och alltså någon den självförsvarsintresserade bör bekanta sig närmare med. En annan introduktion till självförsvar med käpp eller paraply presenteras av Don Rearic, vars hemsida även innehåller en hel del annat matnyttigt.

Annonser

About this entry