Hantera rån – attrapper

Av: Stefan 

En god tumregel är att, om det är möjligt, välja ekonomisk skada framför kroppsskada. Om man vid ett rån helt enkelt gör angriparen till viljes och ger honom vad han vill ha, kan man kanske undvika att någon kommer till skada. Har man bara en hemförsäkring kan man snabbt och smidigt få ersättning, och självrisken är oftast ganska låg. De slantar man ändå blir av med, hade man kanske fått betala ändå på närmaste akutmottagning.

Ett ännu bättre alternativ som gör att man slipper självrisken och kanske framförallt besväret att skaffa nya kort etc. är att tillverka enkla attrapper – en fuskplånbok och en fuskmobil. På det sättet kan man bjuda på att tillmötesgå rånaren, och ändå få sista skrattet. Hur tillverkar man då sådana attrapper?

Kasta inte din gamla mobil nästa gång du köper en ny, utan rensa alla minnen, ta ut SIM-kortet och gör den obrukbar så att den är omöjlig att spåra till dig och ser ut att ha slut på batterier. Bär attrappen mer lättillgängligt än din vanliga mobil, t.ex. i portföljens ytterfack, medan den vanliga mobilen sitter dold i en hållare i bältet.

Tag sedan en välanvänd plånbok och töm den på dess innehåll. Välj ut några gamla plastkort utan yttre identifierande information och förstör streckkoder och magnetremsor, t.ex. genom att skrapa med ett rakblad eller tvätta med aceton. Välj också ut några kvitton som inte ringar in något särskilt geografiskt område, något meningslöst tidningsurklipp och annan ”fyllnad”, och stoppa i plånboken. Ge den avslutningsvis en kastvänlig tyngd med några enkronor och garnera sedelfacket med en hånleende Selma Lagerlöf för helhetsintryckets skull.

Dina verkliga värdesaker bär du sedan mer dolt, t.ex. i en klämma innanför byxorna eller i en tunn plånbok som hänger runt halsen under kläderna. De värdelösa attrapperna är tydliga mål för ficktjuvar och finns nära till hands vid ett rån. Om risken är stor att man blir attackerad även om man gör som rånaren säger kan man också kasta plånboken mot angriparen för ett ögonblicks distraktion, eller använda mobilattrappen som tillhygge.

Annonser

About this entry